Platenhoes inspiratie voor renovatie St.-Jacobsstraat in Utrecht

23 juni 2020

K3 Architectuur uit Arnhem heeft in opdracht van Novaform het voormalige ING-kantoor in de Utrechtse St. Jacobsstraat een facelift te gegeven. De kenmerkende borstweringen in de voor- en zijgevel is behouden gebleven, maar wel uitgevoerd met talloze glasmozaïektegels in verschillende kleurtinten. Van de Klok Totaalonderhoud realiseerde de facelift waarmee het gebouw een unieke uitstraling heeft gekregen.

Het uitgangspunt voor de renovatie vormde een voormalig kantoorgebouw, ontworpen door architect Hans Knoop, dat dateerde uit de Utrechtse stadvernieuwing eind jaren vijftig. Architectenbureau K3 wilde met respect voor het oorspronkelijke ontwerp tot een modernere uitstraling komen.


Platenhoes en Photoshop

Architect Jasper van der Linde zocht naar een manier om de saaie lijn van de horizontale gevelbanden uit de jaren ’50 te doorbreken. Terwijl de architect al enige tijd het beeld voor ogen had, zocht hij naar een kleurreferentie die daar bij paste. Die vond hij uiteindelijk in de hoes van een langspeelplaat: Foals x Honne van Golden Vessel. Hieruit volgde het idee om een verlopend lijnenspel in glasmozaïek over de hele gevel te trekken. Maar tussen ontwerp en uitvoering was eerst nog een stevige transformatie nodig. Om dat te realiseren werd gebruikgemaakt van Photoshop. Dit beeldbewerkingsprogramma was in staat de hoesafbeelding te vertalen in een pixeltekening die werd verschaald naar de gevelafmetingen. Elke pixel vertegenwoordigt daarbij een oppervlak van 5 x 5 cm, de grootte van elk mozaïektegeltje. Het resultaat oogt uiteindelijk als een regenpatroon dat van boven naar beneden net aangebrachte kleuren van de gevel heeft aangespoeld. De Kamer van Koophandel heeft hiermee een uniek pand gekregen met, zoals de architect omschrijft, ‘een veelzijdige gevel’.


Bron: Matthijs Pronker, Tegel Totaal

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal