Meer weten over Optimaat?Neem contact op
Rob Jans-2021_4
Hof van Overasselt

Optimaat: compact, betaalbaar én duurzaam

Samen met partner Emergo heeft Van de Klok een prefab woningconcept ontwikkeld voor een- en tweepersoonshuishoudens: de Optimaat. De Optimaat is een compacte, betaalbare en duurzame woningen met alle comfort om optimaal te genieten.

Woningcorporaties, gemeenten, beleggers en ontwikkelaars kunnen met de Optimaat inspelen op trends op het gebied van woonidentiteit, huishoudensverdunning, hoge vierkantemeterprijzen, leefstijl, flexibilisering en veranderende regelgeving.

Realisatie in 5 dagen

Door gebruik te maken van een slim ontwerp en vergaande prefabricatie is de Optimaat een zeer snel, duurzaam en betaalbaar woningconcept dat toepasbaar is in zowel nieuwbouw als renovatie. De Optimaat kan namelijk ook geplaatst worden op bestaande fundamenten.

Door de hoge mate van prefabricatie reduceren we faalkosten en is de bouwtijd verkort tot nog maar 5 dagen na funderingswerkzaamheden. Hierdoor is een Optimaat zeer snel beschikbaar en door het gebruik van prefab elementen is er geen sprake van bouwvocht. Nieuwe bewoners kunnen na oplevering dus direct starten met het inrichten van hun huis. Naast verkorting van de bouwtijd betekent prefabricage ook een forse reductie in transportbewegingen van en naar de bouwplaats. Er is dus veel minder overlast voor omwonenden. De prefab bouwcomponenten en -modules worden helemaal compleet naar de bouwplaats getransporteerd en direct op de juiste plek gemonteerd.

KlokGroep_Optimaat_BASE_04_met-logo

Circulair en duurzaam op meerdere niveaus

De Optimaat is op verschillende niveaus circulair. Allereerst is de woning demontabel en kan dus als geheel hergebruikt worden op een andere locatie. Daarnaast is het mogelijk om bouwcomponenten afzonderlijk te vervangen. Hiermee wordt de levensduur verlengd en afval gereduceerd. Bij het vervaardigen van de componenten worden zoveel mogelijk duurzame en circulaire materialen toegepast.

Het woningcasco bestaat hoofdzakelijk uit houtsysteembouw en massief hout. De winning en productie van hout als grondstof is energiezuinig, en heeft een zeer lage CO2-emissie ten opzichte van andere bouwmaterialen als beton, staal en kunststof. Doordat hout CO2 opneemt, draagt het zelfs bij aan de CO2-reductiedoelstellingen die opgenomen zijn in het Energieakkoord.

Optimaat, Groesbeek AI

Energie en comfort

We kunnen verschillende energieconcepten aanbieden in de Optimaat, waarbij de energiezuinigheid, de initiële investering, de toepassing van hernieuwbare energie en comfort variëren. Het concept voldoet aan EPC en BENG en biedt mogelijkheden voor zeer energiezuinig en energieneutraal wonen.

De kern van de Optimaat is de all-in module. Dit is een complete bouwmodule, waarin zowel bouwkundige als installatietechnische onderdelen zijn verwerkt. Deze module bevat de badkamer, de keuken, de meterkast, de installatietechniek en de trap. De all-in module wordt compleet prefab aangeleverd bij de bouwplaats, waar vervolgens de overige bouwdelen op de module worden aangesloten.

We hebben de Optimaat samen met Emergo ontwikkeld, een industriële partner voor woningbouw. Zij bieden hetzelfde concept aan onder de naam Premodu.

Optimaat, Groesbeek

Hét prefab woningconcept voor één- en tweepersoonshuishoudens

Compact, betaalbaar, duurzaam, energiezuinig en comfortabel, dat zijn de sleutelwoorden waarmee Optimaat deuren opent. De bouwkosten van de grondgebonden woningen zijn laag, ze zijn toepasbaar op bestaande funderingen, in te passen in vrijwel ieder stedenbouwkundig plan en de assemblagetijd is zeer kort. Tel daarbij op dat de woningen onderhoudsarm, energiezuinig én All-Electric zijn, en het is duidelijk waarom woningcorporaties heel positief reageren op Optimaat.

De Optimaat is demontabel en kan hergebruikt worden op een andere locatie. Ook afzonderlijke bouwcomponenten kunnen vervangen worden.

Door de hoge mate van prefabricatie bouwen we de Optimaat binnen 5 dagen na de funderingswerkzaamheden.

Naast verkorting van de bouwtijd betekent prefabricage ook een forse reductie in transportbewegingen van en naar de bouwplaats.

Conceptenboulevard

De Woonstandaard

Om in de woningbouw een betere afstemming tussen vraag en aanbod te bereiken, heeft ‘Netwerk conceptueel bouwen’ - waar Van de Klok lid van is - in samenwerking met Aedes 'De Woonstandaard' ontwikkeld. De Woonstandaard onderscheidt een aantal te huisvesten doelgroepen en woningtypes. De combinatie doelgroep en soort woning wordt PMC genoemd: Product-Markt-Combinatie.

Zoals gezegd: we zijn niet de enige partij met een woningbouwconcept. Maar hoe kunnen onze concepten nu vergeleken worden met die van andere aanbieders? Waar zit het onderscheid in betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid? Daar is een oplossing voor: De Woonstandaard.

Lees hier meer.

Rob Jans -2021_1

Vragen over deze compacte woning?

Ga vrijblijvend het gesprek aan met Rob Jans en kom te weten hoe wij binnen 5 dagen onze Optimaatwoningen realiseren.