Circulaire verbouwing ING Huis Rotterdam opgeleverd

Onlangs leverden we aan ING de verbouwing op van het ING Huis aan de Coolsingel in Rotterdam. Op 18 maart heropende het bankkantoor de deuren weer voor klanten. Het vernieuwde bankkantoor is op een duurzame manier verbouwd, met een sterke focus op circulair bouwen. Dit betekent dat er zoveel mogelijk is gebruikgemaakt van gerecyclede materialen.

Circulair ontwerpen vraagt een andere benadering van het ‘standaard’ ontwerp- en bouwproces. De creativiteit van alle betrokken partijen wordt uitgedaagd omdat er niet uitsluitend met nieuwe producten wordt gewerkt, maar met de producten die op dat moment beschikbaar zijn. Het vergt van alle projectbetrokkenen anders denken en handelen.

Herbruikbare materialen

De grondstoffen die in het Rotterdamse ING Huis zijn toegepast komen voornamelijk uit eigen bronnen. Zo zijn tapijten, plafondplaten en vloeren opnieuw gebruikt. Bovendien is de vloer van het ING Huis samengesteld uit gerecycled plastic afkomstig uit de Maas, waarbij kantoormedewerkers van ING hebben bijgedragen aan het verzamelen van dit plastic. Dit hebben ze gedaan samen met leverancier The Good Floor. Co-maker Van Baal haalde een massief eiken vloer uit een oud filiaal van Perry Sport, welke bij het ING Huis werd teruggebracht in delen van de vloer en wanden.

Om het hergebruik van zowel oude als nieuwe materialen te bevorderen, zijn de wanden gezet met houten regels in plaats van het gebruikelijke MetalStud-systeem. Bij de afwerking van de gipsplaten hebben we gewerkt met het product Gyproc LOOPD, als vervanger van het normale gaasband. LOOPD is demontabele band en zorgt er zo voor dat de schroeven van gipsplaten benaderbaar blijven voor demontage.

Duurzaamheidsscores

Het is ons doel om samen met onze ketenpartners en co-makers écht impact te maken. Om onze leefomgeving gezond te houden voor toekomstige generaties, volgen wij in onze projecten de duurzaamheidsambitie van KlokGroep: in 2030 is onze CO₂-uitstoot met 50% verminderd, en is 50% van de toegepaste grondstoffen hergebruikt en/of hernieuwbaar.

De cijfers in Rotterdam liegen er niet om: dankzij deze circulaire aanpak is de CO₂-voetafdruk van de verbouwing maar liefst 64% verlaagd ten opzichte van een traditionele verbouwing zonder circulaire aanpak. Verder heeft het ING Huis een Building Circularity Index (BCI) score gekregen van 69%. Dit is een maatstaf voor de circulariteit en duurzaamheid van een gebouw. Deze score is gebaseerd op de milieu-impact van alle gebruikte bouwmaterialen en -producten. De maximaal haalbare score ligt tussen de 75% en 80%.

We kijken er naar uit om onze klanten persoonlijk te ontvangen in dit prachtige kantoor dat ook door de circulaire inrichting inspireert tot gesprekken over duurzame vooruitgang.

Financieel advies op maat

In het vernieuwde ING Huis kunnen klanten terecht voor financieel advies op maat, zoals hulp bij het aanvragen van een hypotheek of vermogensadvies, maar ook voor ondersteuning bij online bankieren. Ellen Jacobse- de Groot, Lead Business Development Kantoren & Servicepunten: “Ruim 5,9 miljoen klanten regelen hun bankzaken online, maar als het gaat om financieel inzicht en advies dan is persoonlijk contact nog steeds heel belangrijk. Dit doen we steeds vaker digitaal; waar en wanneer de klant dat wenst, maar voor persoonlijk contact kunnen ING-klanten ook terecht bij het ING Huis. We kijken er naar uit om onze klanten persoonlijk te ontvangen in dit prachtige kantoor dat ook door de circulaire inrichting inspireert tot gesprekken over duurzame vooruitgang.”

Meer weten over dit project? Bekijk de projectpagina, of neem contact op.

VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_02_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_05_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_03_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_06_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_04_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_13_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_14_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_09_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_01_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_11_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_10_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_12_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_08_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_07_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_15_s

ING Huis aan het Stadhuisplein Rotterdam

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal